Saavatko hormonisi sinut hehkumaan ja nauttimaan elämästä?

Huolehditko hormoneistasi?

Pidä huolta hormoneistasi, koska niistä on sinulle hyötyä. Ne vastaavat terveydestäsi ja saavat sinut hehkumaan ja nauttimaan elämästä. Niiden pitää kuitenkin olla tasapainossa. Elimistö selviää tilanteesta kuin tilanteesta satsaamalla sen hetkiseen ongelmaan – muiden hormonien kustannuksella.

Ovatko ne tasapainossa?

Jos väsyttää ja masentaa, itkettää ja raivostuttaa, hikoiluttaa tai on halut hukassa, rintoja aristaa ja limakalvot kuivuvat on jotakin tai kaikki pielessä. Mahdollisuuksia on monia mutta kun hoitaa perusasiat kuntoon, voi homma yllättäen ratketa eduksesi. Ensimmäisenä ei kannata turvautua synteettisiin korvaushoitoihin tai ainakaan jäädä kärsimään oireista.

Mitään taikanappulaa ei ratkaisuksi ole luvassa. Ei ihmelientä eikä -kikkaa. Se on hyväksyttävä. Ja sitä hankalammalta se tuntuu, mitä kauemmaksi on ajautunut luonnollisuudesta eli tilasta, johon genetiikkamme on sopeutunut.

Kommunikaatio kuntoon

Hormonit ovat viestinviejiä, joiden vastuulla on kehomme kommunikaatio. Mitä tahansa liikaa tai liian vähän on pahasta. Jos perusasiat kehossamme toimivat, osaavat umpirauhasemme, jotka hormoneita tuottavat, kyllä säädellä niiden tuotannon juuri sopivaksi.

Epätoivoa ja toivoa

Mutta kuinka monella nämä asiat enää ovat kunnossa? Kuinka ne edes voivat olla, kun tarkastelee ravintoa, jota syömme ja kaikkea sitä synteettisen kemikaalin määrää, jonka ympäröimäksi joudumme? Lisäksi synteettiset hormonit (ehkäisy ja vaihdevuodet) ja lääkkeet puhumattakaan stressin määrästä?

Älä vielä vaivu epätoivoon. Jos olet halukas muutokseen, se on mahdollista. Olen itse siitä esimerkkinä. Sain kaikki alussa mainitut oireet hallintaan mutta sen eteen piti ja pitää tehdä työtä. Käydäänpä ensin läpi ne hyvää tekevät sukuhormonit:

Sukuhormoneista terveyttä, halua ja itseluottamusta

Estrogeeni: Suuri vaikutus terveyteen: lujittaa luita, suojaa tietyiltä syöviltä, antioksidantti aivoille ja iholle, lisää seksuaalista halukkuutta, kosteuttaa limakalvoja, laskee LDL-kol ja nostaa HDL, parantaa unta ja suojaa hermosoluja

Keltarauhashormoni eli progesteroni: Edistää virtsan eritystä, ehkäisee kyhmyjen muodostumista rintoihin, ehkäisee kohdun limakalvon syöpää, toimii luonnollisena masennuslääkkeenä, lisää seksuaalista halua, normalisoi veren sokeria, edistää rasvan käyttöä energian tuotannossa, tasapainottaa kilpirauhasen toimintaa, edesauttaa luun muodostumista.

Testosteroni: vastaa energiatason ylläpidosta, motivaatiosta, seksuaalisesta halukkuudesta ja itsevarmuudesta. Tämä ei ole vain miesten hormoni – naiset hyötyvät näistä samoista ominaisuuksista!

Hormonien tasapainotus: Miten?

Kuulostaa hyvälle, mutta miten nuo edut saa? Perusasiat pitää olla kunnossa. Aloitetaan stressistä, koska jos satut kuulumaan siihen ryhmään, et ehkä kuitenkaan ehdi lukemaan tätä pidemmälle:

Stressinhallinta

·       Krooninen stressi pitää stressihormoni kortisolin jatkuvasti koholla. Kortisoli vie rakennusaineet sukuhormoneilta, joten se niistä eduista sitten! Jos yöunesi katkeilevat, hermo alkaa olla herkässä ja rasvaa alkaa kertyä navanseudulle on aika miettiä elämänarvojasi uudelleen. Stressinhallinta ja yhtäjaksoinen yöuni tavoitteeksi

·       Kuuluisiko tämän otsikon alle myös läheisyys ja seksi? Läheisyys ja halailu saa erittymään oksitosiinia, joka lisää empatiaa ja luottamusta sekä alentaa pelkoja ja hermostuneisuutta. Seksi lisää testosteronin tuotantoa mutta stressaantuneena ei ehkä ensimmäisenä mielessä?

Aineenvaihdunta

Sisään:

·       ravitseva ruoka, Itse tehty ja luonnollisista aineista. Ilman torjunta-aineita

·       Vähintään puolet lautasesta tuoretta, erivärisiä kasviksia ja paljon mahdollisimman tummaa salaattia.

·       Riittävästi hyvälaatuista proteiinia (tämä on tärkeää varsinkin testosteronin kannalta) Jos syöt lihaa, tarkista, että syöt kotimaista – täällä on sentään rajoituksia niin hormonien kuin antibioottienkin käyttämisestä lihakarjan kasvatuksessa. Luomu olisi parasta, jos mahdollista.

·       Suolisto: Tämä on tärkeää! Jos tämä sakkaa, ei rakennusaineita hormoneille tule tarpeeksi. Vatsahapot ja ruuansulatusentsyymit pitää olla kunnossa! Jos suolisto oireilee (turvotusta, sulamattomia partikkeleita), ei ruuansulatus toimi kunnolla. Proteiinit alkavat yököttämän, jos ne eivät imeydy kunnolla ja se johtaa niiden välttelyyn.

Ulos:

·       Kun hormonit ovat hoitaneet tehtävänsä, niistä pitää päästä eroon.

·       Sukuhormonien poistaminen aloitetaan maksassa muuntamalla ne ensin vesiliukoisiksi. Jos maksan toiminta on häiriintynyt, ei hormoneita pystytä kunnolla poistamaan. Maksaa tulee tukea ravitsevalla ruualla ja välttämällä liiallista alkoholin ja lääkkeiden käyttöä. Myös synteettinen kosmetiikka, kemikaalit ja synteettiset ravintolisät voivat kuormittaa maksaa. Kun maksa on onnistuneesti hoitanut tehtävänsä, myös suoliston täytyy toimia säännöllisesti ja joka päivä, että käytetyt hormonit saadaan kehosta pois.

 

Verensokerin hallinta

·       Sokeripommitus saa haiman tuottamaan insuliinia. Se on varastohormoni, jonka tehtävä on varastoida kaikki syömämme hiilihydraatti energiaksi soluihimme.

·       Mitä enemmän sokeripommitusta (energiajuomat, makeiset, pastat, perunat, leivät, tuoremehut), sitä enemmän insuliinia.

·       Insuliinitasojen noustessa, yrittää elimistö tasapainottaa tilannetta vähentämällä muiden hormonien tuotantoa. Taas ovat listalla sukupuolihormonit, joten se niistä eduista sitten!

Hormonihäiritsijät

·       Sitten on jäljellä nämä estrogeenia matkivat synteettiset vierasaineet eli xenoestrogeenit, jotka vaikuttavat hormonitasapainoon. Näiltä ei voi välttyä kokonaan mutta siinä määrin, kun pystyy se kannattaa.

·       Niitä löytyy kaikista pinnoitetuista säilykepurkeista, muoveista (BPA eli bisfenoli-A), kosmetiikasta (parabeenit) ja hajuvesissä, partavesissä ja siivous- ja pesuaineissa. (Ftalaatit ja synteettiset myskiyhdisteet)

·       Siirtymällä luonnonkosmetiikkaan ja tai hajustamattomiin tuotteisiin, pystyy välttymään näiltä hormonitoimintaa sekoittavilta aineilta.

·       Älä kuumenna mitään muovirasioissa (huom. mikroateriat!)

·       Vältä muovipulloja, muoviastioita

 

Tiivistettynä koko paketti

·       Ravitseva luonnollinen, kasvispainotteinen mutta riittävästi proteiinia sisältävä ruoka

·       Suoliston kunto, ravinnon imeytymisen varmistaminen

·       Stressinhallinta, ulkoilu päivittäin luonnossa, rentoutuminen, katkeamaton yöuni, kofeiinia vain rajoitetusti, alkoholin välttäminen

·       Verensokerinhallinta, hitaat hiilihydraatit & kuidut ja liikunnan ja lihasmassan lisääminen

·       Synteettisten kemikaalien välttely: ruoka, kosmetiikka, siivousaineet, ympäristö: maalit, liimat

 

Jokainen näistä osa-alueista on oma haastava kokonaisuus mutta jostain on aloitettava. Vähitellen pala palalta ne voi saada toimimaan. Joskus niiden kanssa saattaa tarvita apua ja sitä kannattaa hakea. Olet onnekas, jos sinulla nämä kaikki toimivat!

Jos tarvitset vinkkejä tai apua ravitsemuksessa, ota yhteyttä: info@ravintopoli.fi

Ravintovalmennukset & ruokakurssit katso: www.ravintopoli.fi

Katja Salomäki

Diplomiravintoneuvoja

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *