Eilen pitämälläni kasvisruokakurssilla tuli taas eteen se hämmästys, minkä kasvisruoka saattaa aiheuttaa sekasyöjälle – ei edes tiedosta, että syö kasvisruokaa. Lihan puuttumista ei edes huomaa!
Kuitenkin syömämme ruoka painottuu liikaa eläinkunnan tuotteisiin. Kasvispainotteinen ruoka puolustaa paikkaansa sekä terveydellisistä syistä, että ekologisesti ajateltuna. Ravintoneuvojana ajattelen ensisijaisesti vaikutuksia kehoomme: suolistobakteerit saavat toivomiansa kuituja ja antioksidanttien ja vitamiinien saanti lisääntyy. Tällä on suotuisia vaikutuksia mielialaan, hormonitoimintaan ja koko terveyteen.
Mutta vaikutukset ovat itse asiassa vieläkin radikaalimmat ekologisesti ajateltuna. Kasvisruokavalion hiilijalanjälki on yli puolet pienempi verrattuna sekaruokavalioon. Tänä päivänä ei voi enää ummistaa asialta silmiään, YK:n elintarvike- ja maatalousviraston mukaan kaikista ihmiskunnan aiheuttamista kasvihuonepäästöistä eläintuotannon osuus on 18 prosenttia – enemmän kuin maailman lento-, laiva ja tieliikenne yhteenlaskettuina.
Näin naistenpäivänä voisi jokainen nainen edistää kasvisten roolia omassa vaikutuspiirissään tuomalla näitä asioita esille ja lisäämällä tarjontaa – mikäli vastaa hankinnoista – sinnikkäällä väsytyksellä hyviä vaihtoehtoja tarjoamalla. Kenenkään ei tarvitse kokonaan ryhtyä kasvissyöjäksi vaan omia kulutustottumuksia muuttamalla saadaan jo paljon aikaiseksi. Suomalaisten lihankulutus on kolminkertaistunut 60 vuoden aikana. Nykyään lihaa syödään henkilöä kohden keskimäärin kilo viikossa, kun 500g riittäisi virallisen ravitsemussuositusten mukaan. Jos edes tuohon päästäisiin, se olisi jo puoli voittoa!
Edistääkseni omalta osaltani tätä kehitystä haluan jakaa kasvisruokakurssin parhaat reseptit kokeiltavaksenne.
Naistenpäivän kasvismenu
Kylmä Avokadokeitto (4 annosta)
2 Kypsää avokadoa
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
½ pieni salottisipuli kuorittuna
3 tillinoksaa ja ylimääräistä koristeluun
3 korianterin oksaa sekä ylimääräistä koristeluun
4-8 tabascotippaa tai ripaus cayennepippuria
½ tl merisuolaa
2 ½ dl maustamatonta jogurttia (tai vettä)
Tarjoiluun:
tilkka kylmäpuristettua oliiviöljyä
Kurpitsansiemeniä kevyesti paahdettuna
Lusikoi avokadojen hedelmäliha ja lisää kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Sykäytä täysin sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä vähän kerallaan. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoile laseista tai kulhoista. Valuta päälle tilkka oliiviöljyä ja viimeistele paahdetuilla kurpitsansiemenillä yrttisilpulla ja tillinoksalla.
Pirteä salaatti
1 ruukku vihreitä salaatinlehtiä
1 ruukku rucolaa
1 tuorekurkku
1 keltainen paprika
2 tomaattia
sinimailasen ituja
pinnalle juustohöylällä raastettua punakaalia
Kasviscurry (4 annosta)
2 punasipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl intialaista currytahnaa
1 tl garam masala-mausteseosta
1 rkl raastettua inkivääriä
500 g tomaattimurskaa
3 dl kookosmaitoa
150 g pakastepinaattia
5 dl keitettyjä kidneypapuja
3 kaffirlimetin lehteä
½ limetin mehu
suolaa
Lisukkeeksi:
täysjyväpikariisiä
Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan pohjalla ja lisää currytahna, garam masala ja raastettu inkivääri. Kuullota hetki. Lisää sitten sipulit ja anna pehmetä hetki.
Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Sitten pinaatti, pavut ja kaffirlimetin lehdet. Keitä n. 15 minuuttia. Purista lopuksi limetin mehu joukkoon. Tarkista maku ja lisää suola.
Poista kaffirlimetin lehdet ennen tarjoilua. Tarjoile täysjyväriisin kera.
Punajuuribrowniet
2 dl hienoksi raastettua punajuurta
100 g tumaa suklaata
2 ½ dl kookossokeria
1 ½ dl oliiviöljyä
3 munaa tai 2 dl soijamaitoa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (kauraa, tummaa riisijauhoa, tattaria)
½ dl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl vaniljajauhetta
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa halkaisijaltaan 25 x 20-senttisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Raasta punajuuri. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Sulata suklaa vesihauteessa.
Yhdistä kaikki aineet varovasti keskenään. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ja leikkaa palasiksi. Tarjoile marjojen tai chia-hillon kanssa.
Chia-hillo
250 g sulaneita pakastemarjoja (esim. mustikkaa, vadelmaa tai mansikkaa)
2 rkl chian siemeniä
1 pieni banaani
Sekoita purkissa sauvasekoittimella. Säilyy jääkaapissa n. viikon verran.