Tästä menusta on karsittu turhat sokerit! Kun valmistat itse, tiedät mitä saat. Lisäksi menu sisältää teveyttä edistäviä pro- ja prebiootteja eli maitohappobakteereja ja niiden ruokaa. Lisukkeena voit syödä kinkkua, kalkkunaa tai kalaa
Joulupuuro
2 dl vettä
2 dl tummaa puuroriisiä
1 l punaista maitoa (tarvittaessa laktoositonta)
1 tl suolaa
Kuumenna vesi kiehuvaksi paksupohjaisessa teräskattilassa. Lisää riisit. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, n. 5 min. Sekoita välillä.
Lisää maito vähitellen pienissä erissä siten, että seos pysyy koko ajan kiehuvana. Anna kiehua hiljalleen 15 min koko ajan puulastalla pohjaa myöten sekoittaen, ettei puuro pala pohjaan. Peitä kattila kannella. Sammuta levy ja anna hautua kypsäksi n. 45 min. Lisää suola, sekoita. Tarjoa puuro haluamallasi tavalla joko maidon tai hedelmäkeiton kanssa.
Sekahedelmäkeitto
200 g kuivattuja sekahedelmiä: Kuivattuja luomuluumuja, luomurusinoita, luomuaprikooseja jne.
1 l vettä
1 kanelitanko
2 rkl perunajauhoja
Jos kuivatut hedelmät ovat todella kuivia laita ne likoamaan muutamaksi tunniksi. Muussa tapauksessa voit hypätä tämän vaiheen yli.
Keitä hedelmät pehmeiksi liotusvedessään, tai ohjeessa mainitussa määrässä, johon on lisätty kanelitanko. Anna kiehua hiljalleen, kunnes ne ovat pehmeitä n. 20 min. Ota kanelitanko pois keitosta. Huuhtele tanko ja anna kuivaa. Tankoa voi käyttää useamman kerran. Suurusta keitto kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla. Lisää suurus ohuena nauhana liemeen. Anna keiton pulpahtaa pari kertaa. Kaada keitto tarjoilumaljaan jäähtymään. Tarjoa keitto riisipuuron kanssa.
****
Lohimousse
300 – 500 g savulohta tai kylmäsavulohta
2 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia
1-2 dl smetanaa
1 kpl punasipulia (pieni, hienoksi silputtuna) tai ruohosipulia
1 kpl Venäläisiä hapankurkkuja (1 dl hienoksi silputtuna) varmista, että ovat säilöntäaineettomia
0,5 dl tilliä
1/4 tl mustapippuria (rouhittuna)
Poista savulohesta nahka, ruodot ja ylimääräinen rasva. Hienonna lohi haarukalla ja siirrä kulhoon. Lisää kermaviili ja smetana, silputtu punasipuli ja hapankurkut sekä ja tilli. Mausta lopuksi mustapippurilla. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria. Peitä kulho ja nosta lohimousse jääkaappiin maustumaan.
Sienisalaatti
3-4 dl suolasieniä
1 sipuli tai punasipuli
1 hapan luomuomena tai kotimainen omena
1 venäläinen hapankurkku (varmista, että ovat säilöntäaineettomia)
valkopippuria, mustapippuria
Kastike:
2 dl kermaviiliä
1-2 tl sitruunamehua tai etikkaa
Liota suolasieniä, kunnes ne maistuvat sopivan suolaisilta. Purista liika vesi pois ja hienonna sienet.
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna omena ja hapankurkku. Sekoita kastike ja tarkista maku. Sekoita sienet ja sipulisilppu kastikkeeseen.
Marinoitu punasipuli
2 kpl punasipulia
1 dl (puna)viinietikkaa
1 tl suolaa
1 rkl kookossokeria
1 dl oliiviöljyä
Kuori sipulit ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon. Valuta päälle punaviinietikka. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Sekoita ja anna maustua 2 tuntia tai yön yli. Lisää oliiviöljy ennen tarjoilua. (Oliiviöljy kohmettuu jääkaapissa mutta sulaa hetkessä huoneenlämmössä)
Marinoitu kaalisalaatti
1 keräkaali
3-4 porkkanaa
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
½ dl omenaviinietikkaa
2 tl inkiväärinjuurta raastettuna
1-2 tl merisuolaa tai Herbamare-yrttisuolaa
Mustapippuria
Persiljaa
Valkosipulia 1-2 kynttä
Höylää kaali juustoraastimella ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat ja inkivääri. Sekoita keskenään ja survo hieman, että kaali mehustuu. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.
Anna seistä muutaman tunnin jääkaapissa, että maut syvenevät. Säilyy jääkaapissa n. viikon.
Lanttulaatikko
1 kg lanttua kuorittuna
vettä
suolaa
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl luomukanelia
2 rkl siirappia
2 dl kuohukermaa
1 dl keitinlientä
1 kananmuna
voita
Kuori ja pilko lantut. Keitä lanttukuutiot kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.Ota keitinliemi talteen.
Soseuta lanttukuutiot sauvasekoittimella. Mausta siirapilla, valkopippurilla ja kanelilla. Lisää kerma, keitinliemi ja kananmuna soseen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Voitele uunivuoka voilla ja kaada lanttusose vuokaan. Laikkaa muutama voinokare pinnalle. Voit halutessa kuvioida pinnan lusikalla painamalla puolikuun muotoisia kuvioita. Paista 175 asteessa 1-1,5 tuntia.
Porkkanalaatikko
1 kg porkkanoita
2 dl puuroriisiä
5 dl vettä (tai 2 dl vettä ja 3 dl maitoa)
(1 muna)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
Keitä paloitellut porkkanat vähässä vedessä kypsiksi. Keitä riisi kypsäksi. Soseuta porkkanat.
Sekoita yhteen porkkanasose, keitetty riisi ja porkkanoiden keitinliemi.
Mausta suolalla ja siirapilla. Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä 200°C:ssa noin tunnin ajan.
Perunalaatikko
1 kg jauhoista perunaa
Keittämiseen hieman vettä
2 dl kuohukermaa
2 munaa
1 tl suolaa
50 g voita
siirappia
Kuori ja pilko perunat. Keitä kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta perunat.
Lisää soseen joukkoon sulatettu voi, kerma, munat ja keitinvettä niin, että seoksesta tulee sopivan löysää.
Mausta seos suolalla ja siirapilla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Älä kaada vuokaa liian täyteen kuohumisen vuoksi. Vuole pinnalle muutama voinokare. Paista 150 asteessa 1-1,5 tuntia.
****
Gluteenittomat piparkakut (n. 50 kpl)
200 g voita
1,5 dl siirappia
2 dl kookossokeria
1 rkl inkivääriä
1,5 rkl kanelia
1,5 tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua maustepippuria
2 tl ruokasoodaa
8 dl tattarijauhoja
100 g jauhettua mantelia
1 kananmuna
Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna seoksen hieman jäähtyä. Lisää muna ja jauho-soodaseos. Sekoita tasaiseksi ja anna kovettua peitettynä viileässä seuraavaan päivään. Ota taikinasta muoteilla piparkakkuja Voit käyttää jauhotukseen kaura tai riisijauhoja. Paista niitä uunissa 190 asteessa (kiertoilmalla 165 asteessa) noin 7 minuutin ajan. Anna jäähtyä.
Itse leivoin ensin pötköksi ja leikkasin viipaleiksi, jotka sitten kaulitsin muotin kokoisiksi näin säästyi turhalta sähläämiselta taikinan käsittelyn kanssa.
Tattari on hyvä emäksinen kasvi, sisältää rutiinia, joka vahvistaa verisuonia! Tässä reseptissä ei tattarin maku tule läpi. Ei edes perheen tattarinvieroksuja huomannut mitään! Resepti on alkuperäisesti Olga Temosen Joulu-kirjasta. Tuunasin sitä hieman.
Vadelmariisi (6 annosta)
3 dl tähteeksi jäänyttä riisipuuroa (tai keitä puuro-ohjeen mukaan)
2 dl kuohukermaa
½ tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus suolaa
Vadelmahyytelö:
3 dl kotimaisia pakastevadelmia (tai voi olla muitakin kotimaisia marjoja mitä pakastimesta löytyy)
1-2 rkl hunajaa
3 rkl chiansiemeniä
0,5 dl vettä
Anna marjojen hieman sulaa. Lisää vesi ja chiansiemenet ja soseuta sauvasekoittimella. Laita jääkaappiin hyytelöitymään. Huom! Jos käytät ulkomaisia vadelmia, keitä niitä ensin pari minuuttiapienessä vesimäärässä ja anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita riisipuuron joukkoon. Mausta vaniljalla. Lusikoi riisiseosta ½ dl laseihin tai jälkiruokamaljoihin ja lopuksi päälle chia-marjahyytelöä. Tarjoa jälkiruoaksi.
Maukasta Joulua!