Syö itsellesi vahvemmat aivot ja hyvä mieli!

Meillä on suolistossamme puolitoista kiloa bakteereja, jotka tekevät selvää kaikesta, mikä suusta menee sisään. Elämme symbioosissa näiden asukkien kanssa. He saavat asuinpaikan ja ruokaa ja me isäntinä saamme vastalahjaksi vitamiineja, välittäjäaineita kuten serotoniinia ja erilaisia lyhytketjuisia rasvahappoja kuten voihappoa. Mutta kaikki riippuu siitä, mitä suuhun laitetaan.

Höttöruoka ruokkii vain huonoja bakteereja

Jos ruokavalio koostuu kuiduttomasta höttöruuasta, joka sulaa jo 7-metrisen ohutsuolen ensimmäisellä metrillä, ei yhteistyökumppaneillemme jää juurikaan tekemistä. Tai jos suolistossa vallitsee epätasapaino (sen huomaat turvotuksesta ja ilmavaivoista) niin silloin tuo höttöruoka vain ruokkii huonoja bakteereja ja hiivoja. Höttöruoka on väritöntä ja pitkälle käsiteltyä. Siinä ei ole muuta kuin energiaa. Siitä puuttuu kaikki tärkeät ravintoaineet, joita solumme tarvitsevat.

Valjasta bakteerisi

Kun haluat kehittää yhteistyötä bakteeristosi kanssa, kannattaa lähteä ruokkimaan niitä oikeilla ruoka-aineilla. Ruokavaliosta pitää silloin löytyä probiootteja ja prebiootteja. Selkokielellä maitohappobakteereita ja kuituja. Paras tapa pitää yllä suoliston hyvinvointia on tarjota näitä joka aterialla.

Maitohappobakteereita on parasta nauttia elävässä muodossa ja sen takaa parhaiten fermentoidut tuotteet kuten hapankaali, kimchi, jogurtit (makeuttamattomat), hapatetut kasvikset jne.  Nämä bakteerit tarvitsevat kuitenkin ruokaa elääkseen ja lisääntyäkseen suolistossamme. Sen takaavat prebiootit. Eli parasta ravintoa bakteereillemme ovat kuidut, joita saadaan kasviksista, täysjyvätuotteista, marjoista ja hedelmistä.

Voihappo – aivojen supertuote

Kun syömme prebioottisia kuituja, alkavat paksusuolen bakteerit fermentoimaan niitä ja tuloksena syntyy vitamiineja ja lyhytketjuisia rasvahappoja kuten voihappoa. Voihappo on varsinaisen aivojen supertuote vaikuttaen psyykkiseen terveyteen. Rasvahapot edistävät solujen hormonieritystä suolistossa ja yhdessä ne siirtyvät vereen ja kulkutuvat aivoihin vaikuttaen mielialaan. Voihappo näyttää hillitsevän tulehdusta ja syöpäsolujen kasvua, korjaavan suolistoa ja lisäävän serotoniinin tuotantoa.

Suolistoflooralla eli suolistomme bakteeriston koostumuksella on osoitettu olevan tärkeä rooli erilaisissa sairauksissa kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudeissa. Nämä ovat tällä hetkellä useiden tutkimusten alla mutta tähänastisissa on saatu selville, että yksipuolinen ja tulehdusta edistävä suolistofloora oli näille tyypillistä. Nämä taudit ovat salakavalia siksi, että rappeuttavat prosessit alkavat kauan ennen oireiden ilmaantumista ja taudin paljastumista. Nämä ovat ääriesimerkkejä suoliston bakteerikannan vaikutuksista, mutta suolistolla näyttää olevan suuri vaikutus mielialaan, motivaatioon ja käytökseen sekä ahdistukseen ja masennukseen.

Hapankaali, kimchi ja kombucha – hyvät bakteerit luonnollisessa muodossa

Nämä vertaansa vailla olevat tuotteet: Kombucha, hapankaali ja kimchi sisältävät runsaasti terveyttä edistäviä ainesosia ja siksi niistä on tullutkin superfoodeja. Ne sisältävät runsaasti maitohappobakteereja: Esim. kombuchassa yhdessä grammassa valmista tuotetta voi olla jo miljoona bakteeria. Lisäksi ne sisältävät orgaanisia happoja, kuten maitohappoa, etikkahappoa ja voihappoa, joita tarvitaan kehon toiminnoissa esim. haavojen paranemiseen, myrkkyjen ja tulehdusten poistoon. Lisäksi nämä hapantuotteet sisältävät runsaasti C- ja B-vitamiineja, joiden määrä vain lisääntyy fermentoinnissa.

Paras tapa vahvistaa bakteerikantaa, on säännöllinen saanti niiden luonnollisessa muodossa, joten kun ottaa tavaksi nauttia fermentoituja tuotteita, tulee monta ravintoainetta ja hyötyä samalla kertaa.

Jos haluat lisää tietoa ja oppia tekniikoita, tule innostaville kursseille mukaan!

Syksyn aikana on luvassa mittava määrä kursseja, joilla hiot näitä taitoja: Kombuchan valmistus, Terveelliset herkut, Raakaruokakurssi, Hyvää suolistolle, Tehokas aineenvaihdunta, Hapanjuurileivonta, Hapattaminen (hapankaalia, kimchiä ja muita hapatettuja kasviksia) Täältä löydät kaikki kurssit