Meillä on aina juhlistettu Runebergiä tällä kaikkien tuntemalla tortulla mutta tänä vuonna halusin kokeilla tuoda siihen hieman uusia komponentteja mutta säilyttää kuitenkin sen ihanan makuelämyksen.

Miksi siis tuntea syyllisyyttä herkuttelusta, kun sen voi tehdä ilmankin? Tämä torttu ei nosta verensokeria pilviin eikä aiheuta turvotusta ja mikä parasta se antaa hyviä ravinteita ja kuituja suolistomme hyville bakteereille, että ne jaksaisivat taistella niitä huonoja vastaan . Näitä voi tehdä muulloinkin ja syödä vaikka välipalana!

 

Tämä torttu on laktoositon, gluteeniton ja sillä on matala glykeeminen kuorma (eli ei nosta paljoa verensokeria) Lisäksi se sisältää hyviä rasvoja ja runsaasti proteiinia!

Runebergin tortut 10 kpl isoja tai 16 pientä

  • 2 kpl kananmunia
  • 1 dl kookossokeria
  • 1 kpl porkkana hienoksi raastettuna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 dl mantelia jauhettuna
  • 1,5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
  • 2 rkl psylliumkuitua
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl ceylon-kanelia
  • 0,5 tl neilikkajauhetta
  • 2 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • Päällys: 80 % vadelmahilloa ja lämpimällä vedellä notkistettua kookosmannaa 2 rkl, jossa aavistus n. 1 tl tomusokeria

Aloita tästä: Mittaa 2 dl kokonaisia kuorellisia manteleita blenderiin ja murusta jauhoksi. Se käy hetkessä! Tämä kannattaa aina tehdä manteleille itse ennemmin kuin ostaa valmista mantelijauhoa, koska mantelin rasva härskiintyy helposti. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään. Raasta sitten porkkana ja laita uuni kuumenemaan: kiertoilma 175 ja tavallinen 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja kookossokeri vaahdoksi. Lisää raastettu porkkana taikinaan. Lisää oliiviöljy ja sitten kaikki kuivat aineet.

 

 

Jaa taikina paperisiin leivosvuokiin tai vaikka espressokuppeihin, jotka olet voidellut ja joihin olet lisännyt ristikkäin leivinpaperisuikaleet, joilla saat helposti nostettua tortut kupeista. Sitten vain uuniin 15 minuutiksi!

 

Lusikoi valmiiden torttujen päälle vadelmahilloa. Mahtavaa että nykyisin on kaupastakin saatavilla todellisia hilloja, joissa on marjaa jopa 80 % eikä lainkaan säilöntäaineita (tällainen tuote on esim. Hommanäsin hillo)

Jos haluat, totun näyttävän perinteiseltä Runebergin tortulta, voit lisätä siihen valkoisen renkaan notkistamalla kookosmannaa (se on raastettua kookoksen sisusta, josta saa vettä lisäämällä kätevästi kookoskermaa tai maitoa – tämäkin hyvä tuote, joka myydään lasipurkissa, joten siihen ei liukene muoveja eikä muutakaan kuten tölkeissä oleviin) lämpimällä vedellä ja aavistuksella tomusokeria.

Jos et jaksa nyhertää leivosvuokien kanssa, laita taikina suoraan irtopohjavuokaan ja koristele sitten kakkuna! Toimii hyvin myös tulevana ystävänpäivänä!

Hyvää ja terveellistä Runebergin päivää!