kasviölyt ja kukat

Kasviöljyt ihon hoidossa

Olen saanut kysymyksiä, millaisia kasviöljyjä käytän luonnonkosmetiikkakursseilla. Kasviöljyillä on kaikilla omanlaisensa vaikutukset ihon hoidossa. Kurssilla opiskelemme eri kasviöljyjen vaikutuksia ja ominaisuuksia. Luonnollisten kasviöljyjen alkuperä ja ominaisuudet kiinnostavat toki myös niitä, jotka eivät ehkä vielä ole innostuneet valmistamaan luonnonkosmetiikkaa itselleen. Siksipä keräsinkin tähän muutamia kursseilla käyttämiäni kasviöljyjä ja niiden vaikuttavuuksia. Kasviöljyjä löytyy kymmeniä erilaisia ja niillä kullakin on omanlaisensa vaikutukset. Jos kiinnostut aiheesta, luettuasi nämä lyhyet esittelyt, niin tervetuloa mukaan elämykselliselle luonnonkosmetiikkakurssille loihtimaan ja innostumaan!

Muutamien peruskasviöljyjen ominaisuuksia ja vaikuttavuuksia

Kasviöljy on tärkein raaka-aine voidepohjassa. Mutta useimpia niistä voi käyttää ihon hoitoon jo yksinäänkin. Niistä voi tehdä myös sekoituksen. Riippuu paljon ihotyypistä, mikä öljy sopii parhaiten. Öljyjä on sekä paksuja, että kevyitä. Näitä keveitä öljyjä kutsutaan kuivaöljyiksi. Jos käyttää kasviöljyä kasvoöljynä kasvovoiteen sijaan, kannattaa levittää se kostealle iholle esim. heti kasvoveden päälle, niin silloin öljy imeytyy ihoon paremmin.

Aprikoosinsiemenöljy on kevyt öljy, joka sopii kaikille ihotyypeille. Sisältää runsaasti iholle tärkeitä rasva-, linoliini-, ja oleiinihappoja. Öljy ravitsee ja tasapainottaa ärtynyttä ihoa sekä sopii myös seka- ja rasvaisen ihon hoitoon kevyen koostumuksensa ansiosta.

Hamppuöljy ravitsee ja hoitaa herkkää ja atooppista ihoa. Se rauhoittaa, vahvistaa ja kosteuttaa. Sisältää gammalinoleenihappoa (GLA). Rasvahapot kiihdyttävät ihosolujen aineenvaihduntaa ja korjaavat vaurioitunutta ihoa. Hamppuöljy on ns. kuivaöljy eli ei jätä ihoa rasvaisen tuntuiseksi.

Manteliöljy on rauhoittava ja levittyy iholle erinomaisesti jättäen ihon kimmoisaksi ja pehmeäksi. Runsaasti A- ja E-vitamiinia sisältävä manteliöljy kosteuttaa ja ravitsee ihoa, mutta tasapainottaa myös rasvaisen ihon talineritystä. Hellävarainen manteliöljy sopii mainiosti myös vauvojen ja pienten lasten ihonhoitoon.

Jojobaöljy on oikeastaan nestemäinen vaha. Rasvahappokoostumukseltaan jojobaöljy on lähes pelkkää omega-9. Se imeytyy hyvin, jopa dermikseen (orvaskeden alle) asti, normalisoi ihon toimintoja ja sitoo tehokkaasti kosteutta ihoon. Tämä öljy sopii erityisesti akneiholle, psoriasiksen ja ihoärsytysten hoitoon ja arpien parantamiseen. Säilyy hyvin eikä hapetu helposti. Kevyt öljy.

Risiiniöljy on paksu öljy, joka sopii erinomaisesti huulirasvoihin ja suojaaviin ihotuotteisiin. Auttaa pitämään kosteuden iholla pehmentäen sitä. Käytetään saippuaan, hiustenhoitotuotteisiin, huulivoiteisiin ja suojaaviin ihovoiteisiin. Antaa valmiiseen tuotteeseen kiiltoa. Liukenee hyvin alkoholiin ja muihin öljyihin. Lisää saippuan vaahtoavuutta. 

Avokadoöljy kosteuttaa, ravitsee ja silottaa ihoa. Ehkäisee ryppyjä. Sopii erityisen hyvin ikääntyvälle iholle. Hoitaa iho-ongelmia kuten ihottumaa ja psoriasta. Sisältää runsaasti E-vitamiinia.

Buritiöljy on kylmäpuristettu Buriti-puun hedelmistä. Se sisältää paljon A- ja E-vitamiineja ja on siten luonnollinen betakaroteeni-tiiviste. Siten se torjuu ihon vanhenemista ja estää auringonvalon haittavaikutuksia ja pidentää rusketuksen kestoa iholla. Erinomainen ihottuman, karheuden, herkän ihon, punoituksen ja ärsytyksen hoitoon.

Erikoisemmat ja hieman vaikuttavammat öljyt

Nämä erikoisemmat kasviöljyt ovat hinnaltaan arvokkaampia ja siksi niitä käytetäänkin kosmetiikan valmistuksessa pieniä määriä tehostamaan vaikutusta.

Riisinleseöljy lisää ihon mikroverenkiertoa, korjaa ihosolukon vaurioita ja tarjoaa suojaa ikääntymisen merkkejä vastaan. Suojaa, hoitaa ja kosteuttaa. Sisältää runsaasti antioksidantteja. Suojaa UV-säteilyltä. Ravitsee ihoa ja hidastaa vanhenemisprosessia. Erinomainen öljy kuivalle ja herkälle iholle, sopii vauvalle ja aikuiselle iholle. Lähes hajuton öljy.

Ruusunmarjaöljy saadaan ruusunmarjan hedelmistä ja siemenistä. Siitä löytyy A-vitamiinia ja ihosolujen uusiutumiselle välttämättömiä rasvahappoja. Kosteuttaa ihoa sekä hidastaa ryppyjen ja juonteiden syntymistä. Sen rasvahappojen on todettu korjaavan arpia sen ihon rakennetta ja kimmoisuutta. Parantaa ihon sävyä. Erinomainen öljy kuivalle, hilseilevälle ja elottomalle iholle. Ruusunmarjaöljyn anti-aging hyöty johtuu öljyn antioksidanttipitoisuudesta ja öljyn kyvystä imeytyä ihoon. C-vitamiini stimuloi kollageenin tuotantoa, mikä auttaa vähentämään juonteita ja ryppyjä. 

Helokkiöljy hoitaa ja heleyttää ihoa. Hidastaa ihon vanhenemista parantamalla sen joustavuutta ja uusiutumista.

Tyrninsiemenöljy sisältää runsaasti vitamiineja ja hyvälaatuisia rasvahappoja. Parantaa ihovaurioita. Sopii hyvin atooppiselle iholle.

Vehnänalkioöljy elvyyttä ihon toimintoja ja parantaa sen joustavuutta. Hoitaa arpia ja rasittunutta ihoa. Paksu öljy sisältää paljon E-vitamiinia. Ei sovi vehnäallergikolle.

Purasruohoöljy sisältää Omega 3- ja 6-rasvahappoja sekä GLA:ta, jotka vahvistavat ihosolujen seinämiä ja nopeuttavat ihon uusiutumista. Palauttaa ihon hohtavuuden, ravitsee, kiinteyttää ja uudistaa ihoa. Sopii herkän, ikääntyvän ja elottoman ihon hoitoon.

Jos kiinnostuit oppimaan lisää luonnonkosmetiikasta, tule mukaan elämykselliselle kurssille loihtimaan ja innostumaan. Luonnonkosmetiikkakurssien lisäksi järjestän myös terveysaiheisia ruokakursseja. Seuraavien luonnollisten raaka-aineiden innoittamien kurssien aikataulut löytyvät linkistä. Tai kokoa oma ryhmäsi ja sovitaan kurssi teidän aikataulunne mukaan!