Osa 1 – Pömppövatsan yleisimmät syyt
Mitä! Oletko raskaana? Onneksi olkoon! Kuinka moni nainen saa pömppövatsansa kanssa kuulla tällaisia toteamuksia? Itseasiassa olen itse ollut molemmissa tilanteissa. Se ei tunnu kysyjän kannalta sen paremmalta, kun vastaajankaan. Ei todellakaan.
Minullakin oli sellainen. Pömppövatsa. Se oli sitä aikaa, kun luulin, että kaikki tarjolla oleva ruoka on kropalle hyväksi. En myöskään ymmärtänyt mikä tilanne omassa kehossa oli meneillään, että olisin voinut kohdella sitä oikealla tavalla. Monet antibioottikuurit olivat vääristäneet suoliston bakteerikantaa, sillä valitettavasti antibiootit tuhoavat sekä hyviä, että huonoja bakteereja. Nyt valtaa pitivät ne huonot, koska vain niitä ruokittiin.
Älä peitä – vaan korjaa
Huonot bakteerit elävät sokerista ja valkojauhotuotteista ja niitä tarjosin runsain mitoin: pitsaa, pastaa, lihapiirakoita, hampurilaisia, keksejä, karkkeja, olutta, siideriä, limua. Ihan normi evästä aika monelle, eikö totta? Vatsa kasvoi ja turvotus lisääntyi. Aloin hankkimaan tunikoita ja A-linjaisia vaatteita peittääkseni pömpöttävää vatsaani. Miksi halusin peittää ongelman, enkä korjata sitä? Itseni tavoin liian moni jää oireidensa vangiksi, tyytyy tilanteeseen tai ei löydä ongelmaan apua.
Vaikka tietoa on tarjolla, ei ongelma ei ole poistunut. Miksi?
- Luontaisten pro-ja prebioottien puuttuminen ruokavaliosta (hapatetut tuotteet ja ravintokuidut)
- Sokerien ja kuiduttomien hiilihydraattien suuri määrä: rasvaa kertyy ja huonoilla bakteereilla loputtomat juhlat
- Stressi; mm. pitää yllä korkeaa verensokeria
- Antibiootit: jokaisen antibioottikuurin jälkeen tulisi korjata tilanne pro- ja prebiooteilla
- Tulehduskipulääkkeet (ja monet muutkin) pitkäaikaisesti käytettynä
- Säilöntä- ja monet lisäaineet: vaikuttavat antibioottien tavoin bakteereihimme
Tulen käsittelemään näitä syitä 4-osaisessa blogisarjassa, joka ilmestyy maanantaisin:
- Miten päästä eroon pömppövatsasta – lopullisesti. Osa 1 – Pömppövatsan yleisimmät syyt
- Miten päästä eroon pömppövatsasta – lopullisesti. Osa 2 – Miksi suolisto kannattaa hoitaa kuntoon?
- Bakteerit vaikuttavat mielialaamme, stressinsietoon, painonhallintaan, vastustuskykyyn ja ennen kaikkea valintoihimme erittämällä välittäjäaineita aivoille – näin varmistaakseen olemassaolonsa. Miten pystyt vaikuttamaan omaan bakteerikantaasi?
- Miten päästä eroon pömppövatsasta – lopullisesti. Osa 3 – Stressi kerää rasvaa navan ympärille – miten tunnistat ja toimit? Monet syyt voivat pitää kroonista stressiä yllä. Kun oppii tunnistamaan stressin oireiden vaikutukset elimistössä, välttyy vääriltä olettamuksilta ja pystyy tukemaan kehoa stressaavina aikoina. Ravinnolla ja probiooteilla voit lisätä stressinsietokykyä.
- Miten päästä eroon pömppövatsasta – lopullisesti. Osa 4- Vyötärölihavuus – tulee nopeilla mutta lähtee hitailla HH. Sisäelinten ympärillä oleva rasva on terveydelle haitallista. Se erittää tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä koko elimistöön ja estrogeeniä, joka lisää rintasyövän riskiä naisilla ja saa miehilläkin rinnat kasvamaan. Opi tunnistamaan ravintoaineet, jotka nostavat verensokeria liiaksi.
Jos tilanne pääsee huonoksi – on apua tarjolla
Jokaisella on oma yksilöllinen bakteerikantansa = mikrobiominsa, jonka on saanut jo syntymässä. Lisäksi se on muokkautunut elintapojen ja lääkekuurien myötä nykytilaansa. Jossain tilanteissa ravinnolla ei enää pystytä pelkästään vaikuttamaan vaan tarvitaan järeämpiä probioottikantoja kapselissa ja mahdollisesti tukea esim. hiivan hillitsemiseksi. Tukea voi tarvita myös sokerihimon hillintään ja ravintoainepuutoksiin.
Oma tilanteeni parani oikeiden ravinteiden ja -bakteerikannan löydyttyä. Tie vain oli turhan pitkä. Vasta aloitettuani alan opiskelun, minulle selvisi, kuinka kokonaisvaltainen asia on kyseessä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ravinto on keskiössä. Jos olisin tiennyt, että on olemassa ammattiryhmä joka ohjaa oikeille raiteille heti, olisin säästynyt vuosien hapuilulta.
Ravintoneuvossa otetaan huomioon ihminen kokonaisuutena sen sijaan, että hoidettaisiin vain oiretta: Hormonitasapaino, iho, ruuansulatus, verenkierto, hermosto, immuniteetti, stressin- ja glukoosinsieto. Yksilöllisien ohjeiden lisäksi saa tietoa omasta terveydentilasta ja kannustusta, miten sitä hoidetaan.
Katja Salomäki on dipl. ravintoneuvoja ja kouluttaa terveellisen ravinnon äärelle opistoissa ja yksityisesti
Mitä enää mietit? Kun haluat eroon pömppövatsasta, soita p. 040 729 3162 tai lähetä viesti info@ravintopoli.fi