Iholla on paljon tehtäviä, joita ei aina tule muistaneeksikaan. Se suojaa taudinaiheuttajilta ja parantaa haavat. Se valmistaa auringonvalosta D-vitamiinia, joka on välttämätöntä luiden ja hampaiden terveydelle. Iho pitää itseään kosteana ja hidastaa omaa vanhenemistaan uudistuen joka päivä, kunhan sille annetaan siihen mahdollisuus.

Ensimmäinen kerros - panssarisi ulkomaailmaa vastaan

Iho jakautuu kolmeen kerrokseen, jossa jokaisella on omat tehtävänsä ja ominaisuutensa. Ihon ensimmäinen ja uloin kerros on nimeltään orvaskesi eli epidermis. Se on panssarisi ulkomaailmaa vastaan. Se on myös ihon kosteuden panssari. Ilman sitä kosteus haihtuisi ilmaan, jolloin iho näyttäisi kuivalta ja ryppyiseltä. Viikon välein kuollut ihosolukko kuoriutuu pois ja sen korvaa altapäin tuleva uusi kerros. Mutta ennen kuolemaansa nämä solut, joita kutsutaan keranosyyteiksi, viestivät muiden solujen kanssa, jotka säätelevät immuunipuolustusta. Näin esim. haavan ilmaantuessa immuunipuolustus saapuu paikalle arvioimaan tilanteen: Likaa ja kemikaaleja? Tilanteen vaarallisuusaste tulee arvioida.

Mitä useammin kehoon tunkeutuu myrkkyjä, sitä kiihkeämmin puolustusjärjestelmä reagoi siihen tulehduksella, joka johtaa ihon nopeaan vanhenemiseen. Näin käy, kun iholle levitetään synteettisiä aineita. Näitä ovat mm. petrokemian sivutuotteena syntyneet mineraaliöljyt, parabeenit, polyetyleeniglykolit (PEG) Ja ftalaatit, jotka on yhdistetty myös kehityshäiriöihin ja vakaviin hormonihäiriöihin. Näitä kaikkia käytetään laajalti synteettisessä kosmetiikassa.

Synteettiset aineet voivat vaikuttaa ihoon kolmella tavalla: Ne voivat laukaista allergisen reaktion, mikä saa kudokset turpeamaan. Toiseksi ne voivat ärsyttää ihoa, mistä seuraa tulehdusreaktio ja kolmanneksi ne voivat lisätä ihon läpäisevyyttä, jolloin elimistöön pääsee normaalia enemmän synteettisiä aineita. Synteettiset aineet rasittavat tarpeettomasti immuunijärjestelmää, siksi on järkevää suosia luonnollisista raaka-aineista valmistettua kosmetiikkaa.

Tätä ensimmäistä kerrostamme peittää myös luontainen öljykerroksemme eli tal. Se muodostuu rasvahapoista, rasva-alkoholeista, maitohapoista ja suoloista. Niiden yhteisvaikutuksesta ihon happamuusaste n 4,3–6. Tätä syystä sitä nimitetään happovaipaksi. Se neutralisoi bakteereja iholta ja pitää kosteuden. Liiallinen peseminen voimakkailla aineilla tuhoaa tätä luonnollista suojaamme.  

Toinen kerros – ravinto ja kuonanpoisto

Toinen kerros on verinahka eli dermis. Siellä sijaitsevat verisuonet, jotka kuljettavat happea ja ravinteita ihoon. Verisuonten lisäksi siellä sijaitsee myös lymfajärjestelmämme. Tämä on jätteenpoistojärjestelmämme, jonka avulla pääsemme eroon kehon kuona-aineista. Sitä kautta hoituu myös taudinaiheuttajien poisto sen kuljettaessa vasta-aineita ja imusoluja eli lymfosyyttejä. Verisuoniverkostomme pituuden ollessa n. 100.000 km, on lymfaverkostomme pituus 500.000 km. Toisin kuin verenkierto, se ei saa apua sydämen pumppauksesta vaan se tarvitsee liikkuakseen sinun apuasi: Vain liikkuminen ja hieronta saa aikaan lymfanestekiertoa. Mitä tehokkaammin lymfajärjestelmä toimii, sitä heleämpi iho on!

Verinahassa on kuituisia säikeitä, joista 80 % on kollageeni-nimistä proteiinia ja loput 20 % elastiinia. Nämä säikeet huolehtivat siitä, että ihosi joustaa ja venyy repeämättä ja palautuu aina omaan muotoonsa. Ikääntymisen myötä happiradikaalit hyökkäävät näiden säikeiden kimppuun saaden se kuivumaan ja kutistumaan, jolloin iho alkaa näyttämään ryppyiseltä. Näitä vastaan voi taistella kasvien sisältämillä antioksidanteilla nauttimalla niitä sekä sisäisesti ravinnossa sekä käyttämällä korkealaatuisia kasviöljyjä ja kasviuutteita iholle.

Syvällä verinahassa sijaitsevat myös hikirauhaset. Kehossamme on yli kaksi miljoonaa hikirauhasta, jotka puhdistavat kehoa erittämällä runsaasti vettä joka vuorokausi. Ne poistavat nestettä elimistön viilentämiseksi ja myös kuona-aineita auttaen munuaisia ja virtsateitä. Tämä on yksi syy miksi niitä ei saa tukkia. Kainalon herkältä ja ohuelta iholta on lyhyt matka imunestekiertoon ja muualle elimistöön näin esim. Deodorantin vaihtaminen luonnonkosmetiikkaan on helppo tapa vähentää kehon vierasainekuormaa. Luonnonkosmetiikan deodorantit eivät estä hikoilua. Luonnonkosmetiikan deodoranttien teho pyritään muodostamaan antibakteerisilla kasviuutteilla, luonnollisilla alumiinisuoloilla, alkoholilla, eteerisillä öljyillä ja niistä johdetuilla parfyymeilla. Luonnolliset raaka-aineet vähentävät hikoilua hikirauhasia tukkimatta ja neutraloivat bakteerien aiheuttamaa hien hajua.

Kolmas kerros - lihakset ja rasvakudos

Kolmas kerros on ihonalaiskudos eli subkutis. Tämä kerros on rasvaa ja lihaksia. Tämä kerros toimii iskunvaimentimena ja antaa kauniin muodon. Tässä kerroksessa syntyy myös ikävältä kuulostava selluliitti. Se on sidekudosten paikallaan pitämää rasvaa. Sen syntyyn vaikuttaa kehoon kertyvä happokuoma ja tietenkin nautittu energia.  Myös ihonalaiskudoksessa syntyy aineenvaihduntaa, joka täytyy saada liikkeelle. Kun huolehditaan riittävästä liikunnasta, pidetään lihakset kunnossa ja noudatetaan terveellistä ruokavaliota, saadaan ihokin hohtamaan ja heijastamaan hyvää terveyttä. Ihon hehkeys edellyttää myös munuaisten, paksu- ja ohutsuolen terveyttä.

Luonnonkosmetiikan valmistus

Luonnonkosmetiikan valmistus ei ole sen vaikeampaa kuin ruuanlaitto – joskus se on jopa helpompaa ja hauskempaa! Kurssilla opit valmistamaan kaikki itse ja saat reseptistön mukaasi ja opetusmateriaalin sähköpostiisi. Tällä hetkellä tarjolla on kuusi eri kurssia sisältäen kaikki neljä eri tuotetta

  1. Luonnonkosmetiikkakurssi kasvoille: Kasvovoide, kasvovesi, silmänympärystuote: seerumiöljy tai voide, puhdistustuote
  2. Luonnonkosmetiikkakurssi vartalolle: Vartalovoide, kuorinta, suihkugeeli ja deodorantti
  3. Luonnonkosmetiikkakurssi hiuksille: Shampoo, hoitoaine, kuivashampoo ja hiusmuotoilutuote (geeli, vaha tai hiuskiinne)
  4. Luonnonkosmetiikkakurssi ehostukseen: Meikkikurssi: Mineraalipuuteri, jauhemainen poskipuna, meikkivoide ja huulipuna
  5. Luonnonmukaiset kodin puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, nestemäinen pyykinpesuaine ja WC:n puhdistusaine
  6. Luonnonkosmetiikkakurssi: Hygieniatuotteet: Hammastahna, voidemainen deodorantti, jalkojenhoitovoide ja itseruskettavavoide (tulossa)