Nyt kun on satokausi parhaimmillaan, on aika kaivaa parhaat reseptit esille! Tässä tarinassa pääosaa esittävät kaali parhaine kavereineen (jotka ovat porkkana, omenasiiderietikka, oliiviöljy, valkosipuli ja persilja) sekä puolukka & kvinoa.

Puolukka tulehduksen hillitsijä ja virtsateiden hoitaja

Puolukka on viime aikoina ollut paljon esillä terveysvaikutuksiensa johdosta eikä suotta: se sisältää runsaasti antioksidantteja; flavonoideja, E, C ja K-vitamiineja, jotka vähentävät kehon hiljaista tulehdusta ja pitävät LDL kolesterolin aisoissa.  

Puolukka on karpaloakin tehokkaampi virtsateiden hoidossa. Lisäksi sen sisältämät ellagihapot tuhoavat haitallisia suolistomikrobeja ja ehkäisevät kasvainten kasvua. Puolukka hidastaa ikääntymistä ja parantaa raudan imeytymistä.

Jos onnistut saamaan suuren puolukkasadon, se ei vaadi välttämättä pakastamista. Puolukka säilyy hyvin jääkaapissa, kunhan se on survottuna lasipurkissa.

Puolukka ei vaan ole kaikkien mielestä se herkullisin marja kuten mansikka ja vadelma.. mutta vispipuuro varmaan maistuu aika monelle. Niinpä sitä siis; mutta nyt hieman uudella tavalla. Tämä sopii keliaakikolle ja niille, jotka eivät käytä gluteeniviljoja. Kvinoa on myös erittäin proteiinipitoinen: sisältäen huikeat 25 %. Sillä on myös täydellinen aminohappoprofiili. Kvinoa on suotuisampi verensokeriaineenvaihdunnalle kuin esimerkiksi manna, jota yleisesti käytetään vispipuuroon.

Kvinoa-puolukkavispipuuro (4 annosta)

1,5 dl suomalaista kvinoaa (se on puuroutuvaa)

7 dl vettä

0,5–1 tl suolaa

2 dl puolukoita

0,5 dl luomuruokosokeria

Kiehauta vesi.

Huuhtele kvinoa tiheässä lävikössä ensin kuumalla vedellä ja sitten kylmällä. (Tämä vaihe on tärkeä: Näin saat poistettua kvinoan sisältämät saponiinit, jotka voivat ärsyttää vatsaa) Lisää kvinoa kiehuvaan veteen.

Huom. keitä kvinoa pakkausten ohjeiden mukaisesti. Keittoaika ja annostelu voivat vaihdella valmistajan mukaan.

Anna kiehua 20 minuuttia. (tämä keittoaika on esim. Rainingon tilan luomu-kvinoalle) Survo sillä välin puolukat ja sokeri sauvasekoittimella. Lisää seos valmiiseen kvinoaan ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.

Marinoitu kaalisalaatti – Katso mitä terveyshyötyjä sillä on sinulle tarjota!

Valjasta tästä reseptistä päiväsi pelastaja! Kun teet ison satsin kerralla, pääset vähemmällä. Se säilyy jääkaapissa viikon verran, ollen valmiina aamupalalle tai aterian lisukkeeksi! Itse tehtynä varmistat laadukkaat raaka-aineet. Tällä reseptillä et löydä sitä kaupasta valmiina!

Kaali puhdistaa maksaa ja lisää vastustuskykyä

Kaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Lisäksi eri kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä.

Lisäksi sen kehoa puhdistavat ainesosat; Kaali kuuluu ristikukkaisten sukuun. Ristikukkaiset kasvikset sisältävät ainesosia, jotka auttavat maksaa sen puhdistustoiminnoissa. Maksa taas vastaa mm. kehosi immuunipuolustuksesta, koska sen tehtäviin kuuluu kehon puhdistustoiminnat, joihin kuuluu myös viruksien, syöpäsolujen ja raskasmetallien poisto ja sitä se tekeekin urakkavauhdilla. Maksan läpi virtaa vertasi 1,5 l minuutissa, joka tekee 2000 litraa vuorokaudessa!  

Kylmäpuristettu oliiviöljy

Oliiviöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, fenoleja ja flavonoideja. Se on sydänystävällisin rasva sisältäen ihanteellisen rasvahappokoostumuksen omega 3-, 6- ja 9-rasvahappoja ja palmitiini- ja oleiinihappoa. Tekee hyvää sydämelle ja suolistolle.

Porkkana

Porkkana sisältää rutkasti beetakaroteenia, joka vahvistaa silmiä ja suojaa pimeänäkökykyä. Lisäksi se sisältää runsaasti kaliumia, jodia ja kuitua, jotka auttavat säilyttämään kylläisyydentunteen, tasaavat verensokeria.

Valkosipuli

Valkosipulin hyödyt tulevat allisiini-nimisestä yhdisteestä, jolla on anti-inflammatorisia, antioksidanttisia sekä antibakteerisia vaikutuksia. Pilkottuna tai murskattuna allinaasientsyymi aktivoituu. Valkosipulin terveelliset yhdisteet hajoavat 60 asteessa, mutta tässä reseptissä ne pääsevät antamaan kaikkensa!

Pastöroimaton omenasiiderietikka

Tähän reseptiin käytetään suodattamatonta omenasiiderietikkaa, joka sisältää eläviä, hyödyllisiä entsyymejä, joista on suuri apu ruuansulatuksessa. Lisäksi se sisältää runsaasti antioksidantteja. Se on todellinen terveyspommi sisältäen kaikki omenan mineraalit: fosfori, kloori, natrium, magnesium, kalsium, rikki, rauta, pii sekä monia muita hivenaineita. Lisäksi se tasoittaa verensokeria. Hyvä tuki elimistön happoemästasapainon ylläpitämiseen.

Persilja

Persiljan lehdissä on runsaasti A-vitamiinin esiastetta ja C-vitamiinia. C-vitamiinitarve tulee täyteen 30 grammasta. Lisäksi paljon rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Persiljaa tulisi käyttää nimenomaan tuoreena. Vähäinenkin kuumentaminen tuhoaa vitamiineja. Perinteisesti persiljaa on käytetty virtsatievaivoihin, reumatismiin, kuukautiskipuihin sekä ilmavaivoihin.

Inkivääri

Inkivääri stimuloi haiman toimintaa lisäten ruuansulatuksessa tarvittavia entsyymejä. Rauhoittaa suolistoa, poistaa kaasuja. Inkivääri taistelee bakteereja ja tulehdusta vastaan.

        Marinoitu kaalisalaatti

  • 1 keräkaali
  • 3–4 porkkanaa
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • ½ dl omenasiiderietikkaa (pastöroimatonta ja suodattamatonta – saa ainakin luontaistuotekaupoista)
  • (2 tl inkiväärinjuurta raastettuna – jos haluat lisätä terveysvaikutuksia)
  • 1–2 tl merisuolaa tai Herbamare-yrttisuolaa
  • Mustapippuria
  • 1 nippu persiljaa
  • Valkosipulia 1–2 kynttä

Höylää kaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat ja inkivääri. Sekoita keskenään ja survo hieman, että kaali mehustuu. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin. Pakkaa kannellisiin lasiastioihin.

Anna seistä muutaman tunnin jääkaapissa, että maut syvenevät. Mutta parhaimmillaan se on vasta seuraavana päivänä – jos jaksat odottaa! Säilyy jääkaapissa viikon verran.