Useimmiten aineenvaihdunta mielletään vain vatsan toiminnaksi – no on se sitäkin. Mutta niin paljon muutakin! Se on satoja kehon toimintoja. Sitä ei voi yhdellä lauseella määrittää tyhjentävästi. Se pitää ymmärtää. Kun puhutaan kehon aineenvaihdunnasta se tarkoittaa juuri sitä: aineiden vaihduntaa. Syöty ruoka muutetaan energiaksi, hormoneiksi, vasta-aineiksi, uusiksi soluiksi, kuona-aineet poistetaan jne. Se on satoja toimintoja, joita kehomme suorittaa.
Keho on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos syöty ruoka ei imeydy tai se ei sisällä tarvittavia ravinteita, mistä aineet hormonien rakentamiseen? Tai jos jokin hormoni on yliedustettuna, silloin keho tasapainottaa tilannetta vähentämällä muiden hormonien toimintaa. Näin käy esim. stressitilanteessa. Kun ihminen on stressaantunut, silloin fokusoidaan selviytymiseen, ei ruuansulatukseen eikä suvun jatkamiseen. Myös liiallinen sokerin kulutus johtaa siihen, että insuliinia tuotetaan muiden hormonien kustannuksella.
Jos haluaa tasapainottaa ja tehostaa aineenvaihduntaa, täytyy olla ymmärrys siitä, kuinka monen tekijän summa toimiva aineenvaihdunta on. Tämän hahmottamiseksi olen jakanut tämän suuren kokonaisuuden kolmeen osaan: Suolisto, maksa ja hormonit.
Trilogia nimeltään suolisto maksa ja hormonit
Suolisto
Suoliston tehtävä on pilkkoa ravinto pieniin osiin, jotta se voi siirtyä verenkierron mukana kaikkialle kehoomme n. 30 biljoonalle solulle. Mutta se edellyttää, että vatsahapot ja ruuansulatusentsyymit pitää olla kunnossa ja suoliston bakteeristo tasapainossa! Jos suolisto oireilee (turvotusta, sulamattomia partikkeleita ulosteessa), ei ruuansulatus toimi kunnolla ja ilman oikeita rakennusaineita, voi suolen seinämiin tulla vuotokohtia. Löystynyt liitos päästää sulamattoman ruuan ja haitalliset bakteerit verenkiertoon aiheuttaen erinäisiä oireita ihottumista allergiaan ja pahimmissa tapauksissa autoimmuunitauteihin.
Ruuansulatuksen lisäksi suolistolla on tärkeä tehtävä immuunipuolustuksessa kun 70 % siitä on sen varassa. Lohduttavaa on, että suolistossa on kehon nopeinten uusiutuvia soluja. Kun ruokavalio saadaan kohdalleen, muutoksia tapahtuu nopeasti.
Suolistomme bakteerit jatkavat siitä mihin ruuansulatusentsyymit jäävät. Ne määrittävät pitkälti myös käyttäytymistämme mikä saattaa hämmästyttää. Ne säätelevät mielihalujamme ja vastaavat monien välittäjäaineiden, hormonien ja vitamiinien tuotannosta. Siksi niistä kannattaa pitää huolta!
Maksa
Maksan toiminta on varmaankin kaikkein vähiten ymmärretty osa-alue. Se on kuitenkin avainasemassa hyvinvointiimme ja terveyteemme. Sen läpi virtaa verta noin 2000 litraa vuorokaudessa, jolloin puhdistetaan kehon vierasaineet mukaan lukien taudinaiheuttajia kuten viruksia ja syöpäsoluja. Jos maksaa kuormitetaan sokerilla, alkoholilla, lääkkeillä ja vierasaineilla sen toiminta häiriintyy. Maksan haasteina ovat myös lisäaineet, raskasmetallit, kemikaalit ja mikrobit. Vain hyvin toimiva maksa ehkäisee infektioita, matala-asteista tulehdusta ja muita sairauksia.
Selviytyäkseen tuosta kaikesta puhdistusurakasta maksa tarvitsee paljon vitamiineja ja fytoravinteita. Maksan suorittama myrkynpoisto edellyttää entsyymejä ja apuaineita, joita varten tarvitaan aminohappoja, vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja monipuolisesta ruuasta.
Hormonit
Hormonit vastaavat terveydestäsi ja saavat sinut hehkumaan ja nauttimaan elämästä. Niiden pitää kuitenkin olla tasapainossa. Hormonit ovat viestinviejiä, joiden vastuulla on kehomme kommunikaatio. Mitä tahansa liikaa tai liian vähän on pahasta. Jos perusasiat kehossamme toimivat, osaavat umpirauhasemme, jotka hormoneita tuottavat, säädellä niiden tuotannon juuri sopivaksi.
Hormonien tasapainoa heiluttaa pahiten stressi ja sokeripommitus, joka saa haiman tuottamaan insuliinia. Se on varastohormoni, jonka tehtävä on varastoida kaikki syömämme hiilihydraatti energiaksi soluihimme.
Mitä enemmän sokeripommitusta (energiajuomat, makeiset, pastat, perunat, leivät, tuoremehut), sitä enemmän insuliinia. Jos elämä on liikkumatonta, ei energiaa päästä purkamaan. Insuliinitasojen noustessa, yrittää elimistö tasapainottaa tilannetta vähentämällä muiden hormonien tuotantoa.
Hormonien tasapainoinen toiminta edellyttää siis tasaista verensokeria sekä stressinhallintaa: ulkoilua päivittäin luonnossa ja rentoutumista.
Tehokas aineenvaihdunta-kurssikokonaisuus
Koska kehomme aineenvaihdunta on suuri kokonaisuus, olen jakanut aiheen kolmeen nelituntiseen kurssiin: Tästä kurssikokonaisuudesta saat kaiken: Ravintovalmennuksen ja opetuksen sekä tarkkaan laaditut reseptit, joista valmistetaan herkullista ruokaa hyvässä seurassa. (Opiskelemme pienryhmissä, joissa max. 6 henkeä.)
Tehokas aineenvaihdunta: Suolisto ja ravinnon imeytyminen
Tällä kurssilla tulee suolisto kaikkine bakteereineen sinulle tutuksi. Se on keskiössä, kun puhutaan ravinnon imeytymisestä ja hyödyksikäytöstä. Siihen vaikuttavat toimivat vatsahapot, imeytyminen ja terve suolistomikrobi. Saat reseptit ohjeet suoliston kunnostamiseen, immuunipuolustuksen parantamiseen ja ravinnon hyödyksikäyttöön. Tämä kaikki johtaa energisyyden lisääntymiseen ja hyvään oloon
Lue lisää: https://ravintopoli.fi/tuote/tehokas-aineenvaihdunta-suolisto/
Tehokas aineenvaihdunta: Maksa ja detoksifikaatio
Tällä kurssilla keskitymme kehon myrkynpoistojärjestelmään. Opit mitä ravintoaineita kehosi tarvitsee pystyäkseen selviytymään puhdistusurakastaan. Kuona-aineiden poisto vaatii onnistuakseen terveen maksan. Hyvin toimiva maksa ehkäisee infektioita, matala-asteista tulehdusta ja muita sairauksia. Ravintoaineiden lisäksi myös stressinhallinnalla on suuri osuus maksan ja koko kehon terveyteen. Kurssilta tietoa maksalle tärkeistä ravintoaineista ja maksaa tukeva ruokavalio
Lue lisää: https://ravintopoli.fi/tuote/tehokas-aineenvaihdunta-maksa-ja-detoksifikaatio/
Tehokas aineenvaihdunta: Energia ja hormonit.
Hormonit ovat aineenvaihdunnan kannalta ratkaisevia. Ne säätelevät sitä. Ymmärrys niiden toiminnasta on kaiken A ja O. Näitä ovat:
- Insuliini – varastohormoni
- Kortisoli – energia- ja stressihormoni
- Kilpirauhashormonit – aineenvaihdunta
- Naishormonit – energisyyttä ja hyvää oloa
- Androgeenit eli mieshormonit (näitä myös naisilla) – motivaatiota ja aloitekykyä: vahva libido
- Kasvuhormoni – uusien solujen ja lihasmassan rakennus
Kurssilla perehdytään näiden hormonien toimintaan ja ennen kaikkea opitaan ruokkimaan kehoa ja ylläpitämään niiden tasapainoa eli varastoidaanko energiaa maksaan glykogeeniksi vai kehoon rasvaksi. Tämä ei ole laihdutuskuuri, vaan terveellisen elämän peruskurssi. Opit, mitkä hormonit säätelevät
energiantuotantoa, kylläisyyttä ja nälkää, ja millaisella ruokavaliolla keho polttaa energiaa parhaiten, eikä varastoi sitä.
Lue lisää: https://ravintopoli.fi/tuote/tehokas-aineenvaihdunta-energia-ja-hormonit/