Kasviksia on paljon mutta vain murto-osa on käytössämme.  Maku ja kokonaisuus useimmiten ratkaisee mitkä päätyvät lautasellemme, mutta sen lisäksi kasviksilla on muitakin ominaisuuksia. Jos kaipaat perusteita käytön lisäämiseen, niin tässä tulee joitakin vahvoja:

Kolme tärkeintä syytä syödä kasviksia

  1. Kasvikset auttavat meitä pääsemään eroon käytetyistä hormoneista, kehon sisäsyntyisistä myrkyistä, lääkkeistä ja taudinaiheuttajista
  2. kasvikset poistavat tulehduksia kehosta: vitamiinit, hivenaineet, fytokemikaalit, entsyymit
  3. kasvisten kuidut ruokkivat suolistomme bakteereita ja vastalahjaksi ne tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on terveyteemme monenlaisia vaikutuksia

Fytoravinteet eli kasvien värit ovat suojaksi soluille ja maksan puhdistusprosessiin

Maksan suorittama myrkynpoisto (kuten sisäsyntyiset kuona-aineet, lääkkeet, hormonit, alkoholi jne.) edellyttää entsyymejä ja apuaineita, joita varten tarvitaan aminohappoja, vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja monipuolisesta ruuasta. Keho tuottaa itse monia niistä, kuten glutationia, joka on välttämätön antioksidantti. Mutta sen muodostamiseen tarvitaan C-vitamiinia ja kolmea aminohappoa (Glutamiini + glysiini + rikkipitoinen aminohappo kysteiini).

Rikki on tärkeä osa toksiinien sitomisessa. Sen lähteitä kasviksissa ovat sipulit ja kaalikasvit ja versot kuten selleri, fenkoli ja parsa. Ilman kehomme muodostamaa antioksidanttia solumme hapettuisivat todella nopeasti. Se tarkoittaisi samaa kuin ruostumista sisäisesti.

Vitamiinit ja antioksidantit

Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat vitamiinien, antioksidanttien ja fytokemikaalien parhaita lähteitä. Fytokemikaalit/kasviantioksidantit ovat kasviksissa olevia suoja-aineita, jotka suojelevat kasvia tuhohyönteisiltä, UV-säteilyltä ja viruksia vastaan. Sama ominaisuus siirtyy, kun kasvis syödään. Fytokemikaalien terveysvaikutuksia ei kyetä laboratoriossa valmistamaan. Siksi on tärkeää, että vitamiinit saadaan ravinnosta eikä purkista.

Tietyt vitamiinit tuhoutuvat kuumennuksessa. Varsinkin folaatti, joka on tärkeä solujen jakautumisen ja verisolujen muodostumisen kannalta. Toinen on C-vitamiini, joka ei varastoidu vaan sitä tulee saada joka päivä.

Kuidut – kehon putsareita ja terveyden edistäjiä

Kuidut edistävät suoliston hyvinvointia. Ne ruokkivat mikrobiamme: suoliston bakteerikantaa, jolloin bakteerit muodostavat lyhytketjuisia rasvahappoja mm. butyraattia ts. voihappoa. Voihappo on varsinaisen aivojen supertuote vaikuttaen psyykkiseen terveyteen. Rasvahapot edistävät solujen hormonieritystä suolistossa ja yhdessä ne siirtyvät vereen ja kulkutuvat aivoihin vaikuttaen mielialaan. Voihappo näyttää hillitsevän tulehdusta ja syöpäsolujen kasvua, korjaavan suolistoa ja lisäävän serotoniinin tuotantoa.

Kuidut myös siivoavat suolistoa sitomalla myrkkyjä itseensä kuljettaen ne pikaisesti pois kehostamme. Mitä pidempään kuona-aineet siellä vellovat, sitä enemmän ne myrkyttävät kehoamme ja luovat kasvuympäristöä kasvaimille ja ei-toivotuille soluille.

Nyt kun on kotimaisten kasviksien sato parhaimmillaan, kannattaa ottaa niistä kaikki irti! Esittelyyn pääsee tällä kertaa nämä kaksi terveysominaisuuksiltaan tärkeää kasvista

Fenkoli – ruuansulatusta helpottamaan

Fenkolin suurin päähyöty ruuansulatuksen parantaminen ja siten ravinteiden imeytyminen: Fenkoli on monipuolinen, sen kaikki osat ovat käytettävissä. Tuore fenkoli on hyvin aromaattinen vihannes. Sitä voi käyttää sellerin tapaan keitoissa ja salaateissa. Fenkolin siemeniä käytetään mausteena ja lääkeaineina; Tutkimusten mukaan fenkoli helpottaa sileän lihaskudoksen, erityisesti henkitorven ja suoliston kouristelua. Siten siitä on apua vatsaoireisiin – fenkolitee: rentouttaa vatsakramppeja ja ilmavaivoja. Se edistää myös limaneritystä, aktivoi henkitorven värekarvoja sekä lievittää poskiontelotulehdusta, nuhaa ja vilustumisoireita.

Kansanlääketieteessä sillä on myös;

  • Hormonaalisia vaikutuksia; Kohottaa libidoa, PMS-oireet, kuukautiskivut, vaihdevuosioireet
  • Lisää imettävillä maidontuotantoa
  • Neutraloi vatsahappoja -> auttaa närästykseen
  • Nopeuttaa aineenvaihduntaa
  • Diureetti: poistaa nestettä

Pähkinäinen fenkolisalaatti (4 annosta)

  • 1 iso fenkoli (n. 300 g)
  • 2 omenaa
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 2 dl vettä

Pese fenkoli ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi. Pese ja kuori omenat, raaste ne ja sekoita fenkolin joukkoon. Lisää nopeasti sitruunamehu, jotta omena ei tummu. Huuhtele pähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää kylmää vettä, kunnes saat paksun tasaisen kastikkeen. Mausta merisuolalla ja sekoita.

Pavut – monipuolinen kuitu ja hyvä kasviproteiini

Pavut sisältävät runsaasti vitamiineja mineraaleja ja kuituja sekä valtavasti antioksidantteja. Papujen liukenevat kuidut: Hidastavat ruuansulatusta ja pitävät kylläisenä pidempään, liukenemattomat estävät ummetusta ja hyvää ravintoa terveyttä edistäville suolistomikrobeille.

Herkkävatsaisen kannattaa aloittaa maltillisesti pienillä annoksilla ja lisätä vähitellen mutta vahapapu sopii myös FODMAP-ruokavalioon.

Kuidun määrä sanelee suoliston terveyden. Jos kuituja ei saada tarpeeksi, johtaa se suoliston limakalvon ohenemiseen. Se ei ole hyvä asia, koska limakalvo suojelee suolen pintaa tulehdusreaktiolta.

Kuidun puuttuessa suolistomikrobit käyttävät limakerrosta ravintonaan. Ja jos ei mikrobit saa kuituja syödäkseen, ei myöskään vastalahjaa eli terveydelle tärkeitä lyhyitä rasvahappojakaan tuoteta.

Marinoidut pavut

  • 400 g papuja: Kidneypapuja, valkopapuja, ruskeita papuja jne
  • 1 punasipuli viipaloituna
  • 3 valkosipulinkynttä viipaleina
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl tamaria – fermentoitua soijakastiketta tai suolaa 1 tl
  • 1 rkl ruokokidesokeria tai hunajaa

Liota voipapuja runsaassa kylmässä vedessä noin 12 tuntia.

Valuta pavut, kaada kattilaan ja lisää vettä niin, että pavut peittyvät reilusti. Keitä papuja noin tunti. Valuta pavut, huuhtele kylmällä vedellä. Sekoita marinadin aineet keskenään ja nostele papujen joukkoon, anna maustua yön yli.